Aanhangerrijles-Vleuten

Haal je Aanhangerrijbewijs (E achter B)

Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen voor de auto met aanhangwagen. Je hebt rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger (caravan of aanhanger) te mogen rijden achter uw auto. Wanneer je dit rijbewijs niet hebt maar wel nodig hebt voor je werk, ga dan voor je aanhangerrijbewijs.

* De gezondheidsverklaring dient u zelf in te vullen bij het CBR.

Deze prijzen zijn geldig tot 31 December 2022. Het bedrag van de pakketten hoef je bij Autorijschool Helma niet in 1 of 2 x te betalen. Je kunt per les betalen, zonder extra kosten. ABN AMRO IBAN : NL69ABNA0475138007

Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig?

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.

Voor het rijbewijs E achter B hoef je geen apart theoriecertificaat te behalen, wel moet je praktijkexamen doen bij het CBR. Om je voor te bereiden kun je rijlessen nemen bij een rijschool. Op het moment dat je geslaagd bent voor je praktijkexamen kun je rijbewijs E aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs E achter B?

Voor het behalen van je rijbewijs E is een theoriecertificaat niet verplicht. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B. Dit toont aan dat je in staat bent om een auto te besturen. Wil je een rijbewijs E halen dan moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Minimum leeftijd van 18 jaar
  • In het bezit zijn van een rijbewijs B
  • Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger

Welke aanhanger met rijbewijs B?

We starten met de vraag: welke aanhanger mag je met een rijbewijs B besturen? Het is goed om te weten dat je met een rijbewijs B een aanhanger mag besturen, onder bepaalde voorwaarden. Zo mag het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) of een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig?

Komt het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uit? Dan heb je een rijbewijs BE nodig. Dit is eigenlijk de ‘E’ achter je rijbewijs B. Voor het rijbewijs BE heb je geen apart theoriecertificaat nodig, maar moet je wel slagen voor het prakijkexamen bij het CBR. Om het examen succesvol af te leggen heb je in veel gevallen een aantal rijlessen nodig om alles onder de knie te krijgen.

Wat zijn de eisen om het BE rijbewijs te halen?

Het rijbewijs voor de aanhanger is de ‘E’ achter de B. Je dient al in het bezit te zijn van een rijbewijs B. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en natuurlijk slagen voor het praktijkexamen van het CBR.

Rijlessen en praktijkexamen

Voordat je het praktijkexamen kunt afleggen, moet je je eerst voorbereiden door het volgen van rijlessen bij een rijschool. Deze rijschool kun je zelf kiezen aan de hand van de punten die jij belangrijk vindt. Hoeveel lessen je nodig hebt ter voorbereiding is per persoon afhankelijk. De een heeft namelijk meer ervaring en heeft geen moeite met de lessen. Terwijl de ander wat meer moeite heeft om de rijvaardigheid onder de knie te krijgen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Wil je meer informatie of een proefles aanvragen? Maak dan gebruik van ons contactformulier.

Chat openen
1
Hallo, waar kunnen we je mee helpen?